Cildinizi dengeli beslenerek destekleyin

Cildinizi dengeli beslenerek destekleyin
Vücudumuzun en büyük organı olan cildimiz; bizi güneşin verdiği hasar, travma ve çevresel etkenlerden koruyan ilk savunma mekanizması olarak öne çıkıyor. 

Bununla beraber deri hücreleri,  bağışıklık sistemimizi ve metabolizmamızı da direkt etkiliyor. Sağlıksız ve düzensiz beslenme hem vücudumuz hem de cildimiz için gerekli olan vitamin ve antioksidanlardan eksik bırakarak, önemli sorunlara yol açıyor.  DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Merve Demir, cilt sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek önemli tavsiyeler paylaşıyor.

Sağlıklı beslenme, diğer tüm organların sağlığı için gerekli olduğu gibi cilt ve deri sağlığının korunmasında da çok önemli bir role sahip. Sağlıklı beslenmeyi ‘Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ asidi, vitamin ve minerallerin yeterli ve dengeli ölçüde, mümkün olduğunca doğal besin kaynaklarından karşılanması’ olarak tanımlayan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Merve Demir, cilt sağlığı ve bakımı için neleri tüketmemiz gerektiğine dair önerilerini paylaşıyor.

Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı vitaminsiz kalmayın

Vitaminler dışarıdan alınması zorunlu olan besin öğeleridir. Yapılan araştırmalar da A, B, C, E ve K vitaminlerinin deri sağlığı üzerine direkt etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Deri hücrelerinin onarımında ve deride sebum üretiminin dengelenmesinde rol alan A vitamini en çok karaciğer, balık yağı, süt, yumurta ve havuçta bulunuyor. C ve E vitamini ise en güçlü antioksidan vitaminler olarak öne çıkıyor. Özellikle güneş ışınları, fazla maruz kalındığında hücrelerde DNA hasarı yaparak deri kanseri riskini artırıyor. Bu vitaminler hücrelerde serbest radikal denen zararlı metabolitlerin birikimini engelleyerek kanser oluşum mekanizmalarında durdurucu etkiye sahip olmasıyla biliniyor.

Ayrıca güneşin deri üzerindeki kronik hasarını engellemede de bu vitaminler devreye giriyor.   

C vitamini en çok turunçgiller (limon, portakal, mandalina), yeşil yapraklı sebzeler (tere, ıspanak, lahana); E vitamini ise en çok bitkisel yağlar, tahıl, soya ve baklagillerde bulunuyor.  

Saç ve tırnak gelişimi için biotin

Yara iyileşme sürecinde aktif rol oynayan B vitaminleri sıklıkla günlük tükettiğimiz gıdalarla kolay temin ediliyor. Eksikliğinde ise güneşe maruz kalan bölgelerde egzama, avuç içi ve ayak tabanlarında ağrılı yarıklar, tırnaklarda ve ağız içinde kahverengi lekeler, dudak kenarı ve dilde ağrılı yarıklar ve çatlaklar oluşabiliyor. B12 vitamini özellikle hayvansal kaynaklı ürünlerde (et, yumurta, süt, sakatat), Folik asit de karaciğer, et, süt ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Biotin özellikle saç ve tırnak gelişiminde görev alıyor. Eksikliğinde saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, yağlı egzama gibi deri hastalıkları ortaya çıkabiliyor. En önemli kaynakları ise et, yumurta, domates, maya ve karaciğer.

Brokoli, zerdeçal ve avokado ile anti-aging depolayın

Kuvvetli antioksidan etkisiyle cildin yenilenmesini sağlayan Koenzim Q10, kolajen üretimini artırıyor. Özellikle deri elastikiyetini korumak ve kırışıklık oluşumunu engellemek için önerilen Koenzim Q10 kırmızı et, balık, yumurta, yeşil yapraklı sebze ve meyve gibi birçok besinde bulunuyor. Bilinen en güçlü antioksidanlardan olan Glutatyon ise vücudun bağışıklığını artırarak hücrelerde ortaya çıkan toksikleri atıyor ve adeta bir detoks etkisi yaratıyor. Deri yaşlanmasını engelleyici etkisi olan Glutatyon vücudumuzda üretilmesinin yanı sıra brokoli, zerdeçal ve avokadoda da bulunurken domates, bezelye tüketimi de glutatyon seviyesini artırıyor. Yine güçlü antioksidanlardan biri olan Alfa lipoik asit de metabolizma hızını artırarak deri hücrelerinin yenilenmesini uyarıyor. Bu özelliği nedeniyle güçlü anti- aging etkisi gösteriyor. En çok brokoli, ıspanak, lahana, bezelye, kırmızı et ve sakatat da yer alıyor.

Derinin yaşlanmasında pek çok faktörün rol oynadığını söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Merve Demir bu faktörleri yaşla birlikte; UV ışınları, radyasyon, sigara, hava kirliliği, ilaçlar olarak sıralıyor. Basit şekerlerin fazla tüketilmesi, yetersiz protein alımı, az su tüketilmesi, vitamin ve mineral dengesinin bozulmasının da deri yaşlanmasının hızlandırdığı biliniyor.

Yeşil çay da cilt yağlanmasını ve siyah noktaları azaltıyor

Deri bariyerinin korunması için gerekli bir mineral olan çinko, kolajen sentezini artırarak yaraların iyileşmesini hızlandırıyor. En çok fıstık, yeşil yapraklı sebze ve kabuklu deniz ürünlerinde bulunuyor. Çinko eksikliğinde egzamanın yanı sıra saç dökülmesi ve tırnak bozuklukları da sıklıkla görülüyor.

K vitamini topikal olarak leke ve deri altı kanama, morluk tedavilerinde kullanılıyor ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Sedef hastalığı gibi keratinizasyon bozukluğu durumlarında uzun yıllardır kullanılan topikal D vitamini derinin bağışıklık cevabını güçlendirerek nem seviyesini artırıyor.

Yeşil çayın da deride sebum üretimini azalttığı, sivilceyi tetikleyen bakteri üremesini durdurduğu ve bunların neticesinde siyah nokta gözeneklerini ve yağlanmayı azalttığı biliniyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !