Laparoskopik cerrahi

Prof. Dr. Yücel Karaman laparoskopi hakkında açıklamalarda bulundu.

Laparoskopik cerrahi karın bölgesinde ufak delikler açarak hastalığın bulunduğu yeri kamera sistemi ile görüntüleyen ve tedavisi gerçekleştirilen bir tekniktir.

Laparoskopi her hasta grubuna uygulanır mı?

Laparoskopi oldukça gelişmiş ve son derece yaygınlaşmış bir uygulamadır. Günümüzde neredeyse her hastalık için uygulanmaktadır. Ancak bazı hasta gruplarında laparoskopi ile işlem zor olabilir. bu kişiler, daha evvel karın bölgesi ile alakalı her hangi bir cerrahi işlem geçirmiş, kalp hastalığı, akciğer hastalığı ve travma geçirmiş kişilerdir.

Laparoskopi açık ameliyatlara oranla daha mı güvenlidir?

Laparoskopik cerrahiler yaygınlaştıkça daha güvenli bir hal almıştır. Laparoskopinin ilk uygulandığı yıllarda diğer cerrahilerde olduğu gibi bazı komplikasyonlar gelişmiştir. Fakat ilerleyen zamanlarda tecrübe ve deneyim ile oluşabilecek komplikasyonlar en aza indirilmiştir. Ancak her cerrahi girişim asla % 100 güvenilir diye bir şey söylemek asla doğru değildir ve her girişimin kendine özgü bazı riskleri mevcuttur. Eğer laparoskopi girişimleri sırasında risk gelişme olasılığı artar ise açık ameliyata dönüş yapılabilir. Fakat bu dönüş laparoskopinin başarısızlığı asla değildir. Hastanın güvenliği için yapılması gereken doğru yaklaşımdır.

Laparoskopik cerrahinin herhangi bir dezavantajı var mıdır?

Prof. Dr. Yücel Karaman
Laparoskopik cerrahilerde önemli olan cerrahi işlemi uygulayan hekimin deneyimidir. Laparoskopik cerrahilerde yanlış bir müdahale ile hastanın başka organları zarar görebilir. Karın içi gaz kullanılarak şişirildiğinden dolayı kan dolaşımı durabilir ve buna bağlı olarak damar tıkanıklığı yaşanabilir. Fakat bu gibi komplikasyonlar için önceden önlemler alınır ve girişime daha sonra başlanır.

Çocuklarda ve gebe kadınlarda laparoskopik cerrahi uygulanabilir mi?

Her iki grupta da laparoskopik cerrahi güvenle uygulanabilir. Ancak gebe kadınlarda hastalığın doğumu bekleyecek kadar ciddi olması gerekmektedir. Aksi halde doğumu beklemek daha mantıklıdır. Ayrıca çocuklarda da laparoskopik cerrahi yapılabilir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !