Sadece hafta sonu spor yapmayın

Sadece hafta sonu spor yapmayınIsınmadan spor yapmanın, spor yaralanmalarının başlıca nedeni olduğuna da işaret ediliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Semih Gür, sadece hafta sonu spor yapmanın çok doğru olmadığını belirterek, onlarda yaralanmaların daha sık olduğunu kaydetti.

Türkiye Spor Yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği’nin (TUSYAD) düzenlediği 10. Türk Spor Yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi Kongresine de başkanlık eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Semih Gür, spor yaralanmalarından korunmak için kişinin kendinden kaynaklanan nedenler ile çevresel faktörleri ortadan kaldırması gerektiğini söyledi.

Kişinin spor yaptığı ortam, saha, zemin, hava şartları, kapalı ortam ve havalandırmanın yeterliliği, kullanılan ayakkabı ve koruyucu malzemelerin kalitesinin önemli olduğu vurgulayan Gür, bunlara dikkat edilmeyen durumlarda spor yaralanmalarının fazla görüldüğünü bildirdi.

Isınmadan spor yapmanın, spor yaralanmalarının başlıca nedeni olduğuna da işaret eden Gür, "Spor yaralanmalarına karşı ısınma ve soğuma hareketlerine dikkat etmek lazım. Isınma hareketleriyle kasları biraz gevşetip, ısıtıp ondan sonra spora başlamalıyız. Her hareketi yavaş yavaş artırarak, bu sistem içinde kaslarımızı güçlendirerek yapmamız lazım" diye konuştu.

Spor yaralanmalarının ortadan kaldırılamayacağını ancak azaltılabileceğini anlatan Gür, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kişiyi tamamen iyi bir sporcu yapın, spor için iyi bir ortam sağlayın karşı takımdan bir sporcunun hatalı bir hareketi spor yaralanmalarına neden olabiliyor. Sporda fair play önemli. Sporun bir yaşam biçimi olması gerekiyor. Çocukluktan itibaren spor ahlakıyla, spor  kültürüyle gelişmek gerekiyor. O nedenle spor yaralanmalarını ortadan kaldırmak mümkün değil ama önlemlerle önlenebilir."

 -HALI SAHADA YARALANMA DAHA ÇOK OLUYOR-

Sadece hafta sonu spor yapmanın çok doğru olmadığını da belirten Semih Gür, "Halı sahalarda yaralanmalar daha sık oluyor. (Hafta sonu bir saat top oynamayın) diyemeyiz ama eğer böyle spor yapılıyorsa kişinin ısınmaya dikkat etmesi gerekiyor. Spor yaparken ısınma periyodu geçirmek, iyi ısınmak gerekiyor. Sporun belli periyotlarda yapılması gerekiyor. Spor yaralanmalarından korunmanın temel felsefesi yaptığın işe saygı duymak, yaptığın işten zevk almak, daha uygun ortamda yapmaya çalışmaktır" diye konuştu.

Spor yaralanmalarında en çok diz ve ayak bileği yaralanmalarıyla karşılaştıklarını kaydeden Semih Gür, şu bilgileri verdi: "Yaralanmalar zorlanmayla başlıyor, yumuşak doku zedelenmeleri, menisküs, ön çapraz bağ, kıkırdak problemleri oluyor. Çivi çiviyi sökmüyor. Kişi kendini kötü hissettiğinde, yaralanma olduğunda o spora ara vermesi gerekiyor. Yaralanma olduysa doktora başvurmak gerekiyor, önemsiz yaralanma bile ileride ciddi sakatlıklara neden oluyor. (Bir şey olmaz, ayağım burkuldu) demememiz lazım. Yanlış bir şey olduktan sonra tedavi etmek zordur, yaralanmayı engellemek daha kolay ve ucuzdur. Yaralanmaları önleyici önlemler  almalıyız."

Spor yaralanmalarından korunmak için de çevresel faktörleri ve kişinin kendinden kaynaklanan nedenleri ortadan kaldırmak gerektiğini vurgulayan Gür, "Sigara, alkol, uyuşturucu alan insanlar daha çabuk yaralanıyor. Zihinsel yorgunluk, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar, konsantrasyon yetersizliği, psikolojik faktörler de spor yaralanmalarının önemli nedenlerinden. Aşırı alkol alınan bir geceden sonra spor yapmak sakatlanmayı beraberinde getiriyor" dedi.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !