Normal doğum sırasında sorun yaşanırsa |
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe'nin verdiği bilgiler ışığında, normal hakkında her kadının bilmesi gerekenler...
Hangi durumlarda normal doğum tercih edilmez?
Anne ve bebeğin normal doğum için uygun olup olmadığına karar verirken 34’üncü ve 36’ncı haftaları bekleriz. Bebeğin aşağı yukarı kaç kilo doğacağı belli olur bu dönemlerde. Sonra çatı muayenesinden geçen anne adayına “normal doğum yapabilirsin” deriz.
Son ana kadar normal doğum sezaryene dönüşmek zorunda kalabilir. Doğum ilerlemeyebilir, bebek sıkışabilir, bebeğin kalp atışları azalabilir. O nedenle bebek başı çıkana kadar anneye, “sezaryenden kurtuldun” demek mümkün değildir.
Normal doğumun kesinlikle yapılamayacağı durumlar:
Bebeğin yatay durması
Doğum kanalının tıkalı olması
Bebeğin çok iri olması
Sezaryen yapılabilecek durumlar
İlk doğum olup da bebeğin ters durması durumunda, normal doğum mümkün olmakla beraber sezaryen daha uygun olabilir.
Çoğul gebeliklerde bebeğin pozisyonları uygunsa normal doğum söz konusu olabilmekle birlikte çoğu durumda sezaryen gerekebilir.
Doğum eylemi aşırı uzamışsa, doktor müdahalesiyle daha kısaltılabilir. Çünkü doğum uzamışsa bu bir şeylerin yolunda gitmediği anlamına gelir.
Normal doğum sırasında sorun yaşanırsa ne yapılır?
Normal doğumun her aşamasında sezaryenle doğuma geçilebilir.
Bebekle ilgili durumlar:
Bebeğin sıkışması
Kalp atışlarının azalması
Anne ile ilgili durumlar:
Doğumun ilerlememesi (Rahim ağzının açılmaması)
Beklenmedik bir şekilde kanama meydana gelmesi
Normal doğumun esnasında anne ıkınamıyorsa veya ıkındığı halde bebeğin başı doğmuyorsa, vakumla bebeğin başından tutulup çekilir. Vakum bebeğe hiçbir şekilde zarar vermez, onu kurtarmak için yapılan bir şeydir.
Normal doğumun riskleri var mı?
Eğer doktor tarafından dikkatli değerlendirme yapılmamışsa normal doğum son derece riskli hale gelebilir.
Doğum uzamışsa ya da doğum ilerlemiyorsa, rahim ağzındaki açılma 2-3 cm olduğu halde beklenen açılma gerçekleşmiyorsa, bir sorun var demektir. Ya annenin çatısında bir darlık vardır ya da rahim kasılmıyordur. Bu tür durumlarda normal doğumu zorlamanın bir anlamı yoktur.
Günümüzde 12-24 saatten daha uzun olan durumlarda sezaryen tercih edilir.
Bebek doğamayacağı bir pozisyondaysa, yani yan duruyorsa veya doğum kanalı tıkanmışsa, normal doğamayacaktır. Bu tür durumlarda doktorun doğum şekline karar vermesi gerekir.
Destekleriniz ve eleştirilerinizi için lütfen yorum yazınız. Teşekkürler.