Günlük beslenmemizde her gün tüketmemiz gereken besinler vardır. Bu besinler vücudumuzun ihtiyacı olan temel besinlerdir ve eksikliklerinde sağlık problemleri bile oluşabilir. Kilo vermek isteyen kişiler farkında olmadan mutlaka alınması gereken bu yiyecekleri de azaltırlar hatta hiç tüketmezler.
Süt, yoğurt, peynir, yumurta, meyve ve et gibi besinler aşırı tüketilmediği sürece size kilo aldırmaz. Fazla kalori alırsanız veya normal hareketinizden daha hareketsiz bir duruma geçerseniz kilo alırsınız. Eğer her gün 1 gofret veya şekerli bir kurabiye yeme alışkanlığınız varsa kilo vermek için bu tip yağlı ve şekerli besinleri kesmelisiniz.
Gece yatmadan önce içtiğiniz 1 bardak sütü kesmeyin, çünkü süt sizin için kalsiyum, A vitamini, B vitaminleri ve protein kaynağıdır. Bu şekilde yoğurt, peynir veya et ürünlerini mutlaka tüketmelisiniz. Burada kalori azaltmak adına yapabileceğiniz yağsız olanları tercih etmektir.
1 kase cips yediğiniz zaman yaklaşık 400 kalori alırsınız ama 1 kase yoğurt 150 kaloridir. Sizce neyi yememeniz gerekiyor?
Hafif bir tatlı, fırında meyve
Meyvelerde doğal şeker fruktoz ve glukoz bulunduğu için genelde tatlı niyetine tüketmeyi öneririz. Ama bu bazıları için yeterli olmayabilir. Ancak meyveyi pişirdiğiniz zaman tatlı tadı daha çok artar. Ayva, elma, armut gibi meyveleri fırında veya suda haşlayıp, içine tarçın, karanfil gibi baharatlar ekleyin. Şeker ilave etmeseniz bile daha tatlı olduğunu göreceksiniz. Bu şekilde hem tatlı isteğinizi baskılayabilir hem de daha az kalori alırsınız.
Özellikle kadınlar için 4 beslenme kuralı
Kadınların beslenmesiyle ilgili yazdığım bölümler var ama Kadınlar Günü ile tekrar gözden geçirmekte fayda var. Çünkü her kadın kendisi için özellikle dikkat etmesi gereken besinlerle yaşamının her dönemine hazırlık yapmalıdır. Eğer genç yaşlarında bunlara dikkat ederse daha sağlıklı ve güvenli bir hayat geçirir. Bunun için şu şekilde bir özet yapabiliriz;
Demir
Her ay menstrual siklusu yaşayan ve doğum yapan kadınlar demir mineralinden zengin beslenmeyi unutmamalılar. Sadece hamilelik süresince değil daha öncesinde de demir depolarınızın iyi olması gerekiyor. Bu nedenle hamilelik zamanı demir ilaçlarına başlamayı beklemeden öncesinde iyi beslenin. En iyi kaynaklar neydi ? Kırmızı et, karaciğer, pekmez ve kuru meyveler, günlük beslenmenizde bunları mutlaka tüketmeye çalışın.
Kalsiyum
Kadınlar için önemli bir diğer mineral kalsiyum. Yine sadece hamilelik boyunca süt içip daha sonra bırakmayın. Çünkü hamilelik sonrasında da sizin kalsiyuma ihtiyacınız olacak, bu nedenle her gün düzenli süt ve yoğurt tüketin.
Kemikleriniz için spor
Kemiklerinizin daha güçlü olması için sporu her zaman öneriyoruz. Çocukluktan alışkanlık edinmek gerek aslında. Ama en azından 30 lu yaşlarınızda daha düzenli spor yapmaya başlayın, özellikle ağırlık çalışın ve uzun yürüyüşler yapın. Doğumdan sonra ve menapozla birlikte kemikleriniz için en fazla ihtiyacınız olan şey hareket ve kuvvettir. Çünkü kemiklerinizin gücü azalmaya başlayacaktır. Kadınlarda en çok görülen osteporoz hastalığı kapınızı çalabilir.
Menopoz
Kadınların işi zor gerçekten. Erkeklere göre hem daha yağlı bir vücut yapısı hem de daha zor kilo verme. Vücut yapısının daha yağlı olması hamilelik ve emzirme boyunca besin depolayabilmek amaçlıdır. Menapoz zamanı gelince maalesef hormonlar değişecek ve vücut daha yavaş çalışmaya başlayacaktır. Bunları düşünerek erken önlem alın hanımlar. ‘Ben ne yesem kilo almazdım hiç’ deseniz de zaman sizi dinlemeyecek. Aynı yiyecekleri yediğiniz zamanla metabolizmanız yavaşlayacaktır.
Unutmayın ki yediğiniz her şey sizin içindir. Sağlığınıza dikkat etmek de başkası için değil kendiniz içindir. Engel olunamayan rahatsızlıklar, hastalıklar olacaktır tabi ama siz yine de önlem almalısınız. Yoksa bu her şeyi kadere bırakmak anlayışından öteye gidemez.
Destekleriniz ve eleştirilerinizi için lütfen yorum yazınız. Teşekkürler.