Trafikte yaşadığımız stresin sağlığımızı ciddi oranda etkilediğini biliyor muydunuz? İşte bu stresi yenmenin yolları…
Büyük şehirlerin en büyük problemlerinden biri olan trafik ve trafikte yaşanan problemler sürücüleri strese sürüklüyor. Yoğun iş günün ardından trafiğe çıkan sürücüler adeta bunalıma giriyor. Kendini kaybedercesine araç kullanan sürücüler de buna eklenince bu durum daha da çekilmez bir hal alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz trafik stresinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve çözüm önerilerini anlatıyor.
Trafik stresinin baş nedeni: ihlaller
Stres uyum ve dengeyi bozan kişilerin yaşadığı olaylarda daha saldırgan davranışlar göstermesine neden olan biyolojik bir tepkidir. Trafik stresi de sürücülerin yaptığı hak ihlallerinden kaynaklanır. Ani şerit değiştirmeler, emniyet şeridini kullanan sürücüler, sinyal vermeden yapılan ani dönüşler, otobüs, dolmuş ve taksilerin ani duruşları ve takip mesafesini dikkate almayanlar trafik stresini oluşturan başlıca faktörlerdir.
Dikkatsiz yayalar ve yol problemleri de stres yaratıyor
Yayalar da bu durumu oldukça zorlaştırır. Yayaların üst geçit ve kaldırımları kullanmamaları ve yol üzerindeki trafik lambalarına aldırmadan karşıdan karşıya geçmeleri de bu stresi arttırır. Yollarda oluşan çukurlar, belediyelerin yol çalışmaları trafik stresini artırarak, bu durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirir.
Günlük problemler trafik stresine zemin hazırlıyor
Kişilerin araç kullanmadan önce yaşadığı herhangi bir durumda stresi artırır. İş yerinde ya da evde yaşanan problemler bu duruma zemin oluşturur. Örneğin yoğun iş temposundan sonra trafiğe çıkan kişi herhangi bir olay karşısında daha büyük tepkiler verir. Trafik stresini daha yoğun yaşar.
Trafikte tehlike yaratanlar: anti sosyal kişilikler
Trafikte stresini arttıran başka bir unsur da anti sosyal kişilik bozukluğu olan bireyler. Bu kişiler trafikte yaptıkları hak ihlallerini doğru bir davranış sayarak diğer sürücülerin de psikolojisini bozar ve kavga ve çatışmalara yol açar.
Trafik stresi hafife alınmamalı
Trafikte yaşanan sorunlar araç kullananlarda davranış bozukluklarına neden olur. Kişiler araç kullanırken kontrollerini kaybederek diğer kişilerle çatışabilir. Dikkat dağınıklığı yaşabilir ve trafik kazalarına neden olacak hatalar yapabilir. Bu durum bazı kişilerde daha da büyük sorunlara neden olarak panik atak ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Trafikte yaşadıkları soruna bağlı olarak ta fobiler ve korkular yaşabilir.
Trafik stresini yenmek için pratik çözümler
Dr. Mehmet Yavuz, “Trafik stresini ortadan kaldırmak mümkün olmasa da stresi azaltmak adına bazı önlemler alınabilir” diyor. İşte bu önlemler:
En çok stres kaynaklarından biri; trafik nedeniyle işe ya da bir randevuya geç kalma durumu olduğu için, yola erken çıkılmalıdır. Trafik sıkışıklığı düşünülerek en az yarım saat opsiyonlu olarak erken çıkmak, seyir esnasındaki aksiliklerin ve sıkışıklığın stres yapmasını önleyebilir.
Araç koltuklarının omurgayı rahatlatacak düzeyde düzgün konumda olması da stresi azaltan nedenlerdendir. Bel ve sırt ağrılarına neden olan ayarsız koltuklar, verdikleri rahatsızlıktan dolayı stres ve gerilimi de tetiklerler.
Araç kullanırken araçtaki başka bir kişi ile tartışılmamalıdır. Tartışma ortamı gerilimin artmasına neden olarak diğer araç ve sürücülere karşı hoyratça davranmalara neden olabilir. Bu ise açıkça kavgaya davetiye çıkarmak olur.
Aracınızı korna çalarak, çok yakın mesafeden takip ederek rahatsız edenler olduğunda sakinliğinizi korumak en fayda sağlayıcı davranıştır. Eğer bir başka sürücü tehlikeli veya çocukça hareket ediyorsa, bırakın geçip gitsin, bu kişileri cezalandırmak sizin göreviniz değildir. Bu tür durumlarda (aracınızla güvenli şekilde yolun sağında durdurduktan sonra) trafik polisini (154) aramak ve durumu onların çözmesini sağlamak daha doğru olacaktır.
Trafikte aracınızla seyrederken sıkıntılı bir durumla karşılaştığımızda ya da trafikte bekleme halindeyken sakinliğimizi korumak için nefes egzersizleri yapmak bizi iyi bir duygu durumuna geçirecektir.
Bir başka öneri hafta sonu için planladığınız aktiviteleri düşünerek rahatlamayı sağlamaktır. Hafta sonu boyunca yapmayı planladığınız aktiviteleri hayal ederek, örneğin bir Pazar sabahı kahvaltınızda bir yandan gazete okuyup bir yandan kahvenizi yudumlarken nasıl hissedeceğinizi, o gün içinde yakınlarınızla neler yaptığınızı düşünerek odaklandığınız konuyu değiştirebilir, kendinizi rahatlatabilirsiniz.
Dr. Mehmet Yavuz, bu önlemlerin yanı sıra sürücülerin her türlü olay karşısında sakin davranması ve trafik kurallarına dikkat etmesi gerektiğini ekliyor.
Kaynak: pudra. com
Destekleriniz ve eleştirilerinizi için lütfen yorum yazınız. Teşekkürler.