Sık Sık Yapılan Diyet Yanlışları, İşte Sağlıklı Diyet Formülü.
Bağışıklık sisteminiz gıdalara değişik tepkiler verebilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç sık sık karşılaşılan diyet yanlışlarını açıklıyor ve sağlıklı beslenme sizlere önerilerinde bulunuyor.
İlk çağlardan beri devam eden güzellik arayışımız asla giderilemeyen bir susuzluk gibi sürüp gidiyor. Makyaj yapıyor, onlarca bakım ürünü kullanıyor, saçımızı boyatıyor, manikür pedikür yaptırıyoruz. Sürekli hoş kıyafetler içinde salınmaya özen gösteriyor, daha çekici ve çarpıcı olmak için saatlerce güneşleniyor, solaryuma giriyor, fazla kilolarımızdan kurtulmak için akla gelmedik diyetler deniyor, spora gidiyor, bütün bunların yetmediği noktada ise estetik operasyonlara başvuruyoruz. İngiltere'de tüketicilerle yapılan bir araştırma, ingiliz kadınlarının güzellikleri için hayatları boyunca 274 bin Euro (yaklaşık 461 bin TL) harcadıklarını ortaya koyuyor.
Düzensiz beslenmek, su içmemek, sürekli atıştırma ihtiyacı duymak, sinirlenince buzdolabını açıp ne yediğini bilmeden yemek yemek en büyük diyet yanlışlarından.
Günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Her gün et, balık, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller gibi yiyecekler tüketin. Ara öğünlerde süt için ya da meyve yiyin. Haftada en az üç en önemlisi sağlığımızı kaybedip adeta çirkinleşiyoruz. Öyle ki, hatalı diyetler, gereksiz estetik ameliyatları, hijyenik olmayan ortamlarda yapılan çeşitli bakımlar güzelliğimizi elimizden alabiliyor. Oysa işin sırrı, sağlığımızı ve doğal güzelliğimizi kaybetmeden bakımlı ve çekici olmakta yatıyor. Biz de bu ay güzellik uğruna ödenen bedelleri, mükemmel bir görünüm kazanmak uğruna doğallığını kaybeden kadınları masaya yatırdık.
Zayıflayayım Derken ince olmanın güzel olmakla eşdeğer tutulduğu günümüzde çoğumuz bilinçsizce kilo veriyor, aşırı zayıflayıp itici bir görüntüye bürünüyoruz. Uzmanlar özellikle görsel ve yazılı basının sürekli öne çıkardığı estetik harikası, selülitsiz, sivücesiz bedenlerin, bitmeyen diyet önerilerinin kadınları olumlanan ve tapınılan defa balık yemeye özen gösterin. Bunun yanında haftada üç gün mutlaka düzenli yürüyüş ya da egzersiz yapın.
Bu hatalar depresyon, panik atak, kemik yoğunluğunda azalma, gastrit, ülser ve reflü gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Diyetler, bakımlar, kozmetik dünyası ve estetik cerrahi biz kadınların daha çekici olma, beğenilme ve güzelleşme arzusunu tatmin ederken, bazen sağlıksız, çirkin, yapay, uyumsuz yüz ve bedenler de ortaya çıkabiliyor. Uzmanların görüşleri doğrultusunda "güzellik kazalarını" ve sonuçlarını irdelerken, kadınların bu uğurda neleri feda ettiklerini araştırdık.
Bazen bir tutku ve saplantı haline dönüşebilen zayıflama isteği, sürekli rejim yapma arzusu ve egzersiz bağımlılığı anoreksiya nevroza adlı ciddi psikolojik rahatsızlığa yol açabiliyor. Kısacası başta sadece güzelleşmek için girilen bu yolda, kontrolün elden gitmesiyle karamsarlık, mutsuzluk, içine kapanma, yemek yiyememe, takıntılar, uykusuzluk ve cinsel sorunlar gibi sağlık problemleri yaşanabiliyor. Zayıflama takıntısının psikolojik ve fiziksel boyutunu bir yana bırakırsak, bazı basit diyet yanlışları da amacından şaşıp kişinin doğal dengesini bozabiliyor.
Öyle ki, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu; diyet yaparken yalnızca yeme-içmeyi kesmenin işe yaramadığına, yağ kaybıyla birlikte kas kazanımı olmadığı için kiloların tekrar geri alındığına dikkat çekiyor. Yiyecek-içecek kısıtlamasını makul bir düzeyde tutmak ve düzenli egzersiz yapmak, kişiye hem mutluluk veriyor hem de diyet sonrası sarkmaları engelliyor. Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Tuğba Türe ise yanlış diyetlerin kişinin sağlığını bozduğunu, saçlarda dökülmelerle, ciltte solukluk, kuruma, kırışıklık, pullanma gibi lezyonlara sebep olduğunu dile getiriyor.
Kaynak:Mynet
Destekleriniz ve eleştirilerinizi için lütfen yorum yazınız. Teşekkürler.